Аналогова фотография

Ние сме двама професионални музикални и сватбени фотографи и при необходимост снимаме дигитално. Въпреки това, ние ясно виждаме смисъла да се върнем към аналоговия, както много професионалисти правят в днешно време. В тази публикация бихме искали да обсъдим предимствата, както и недостатъците на филмовата фотография от наша гледна точка.

Тъй като обичаме филмите, решихме да започнем собствен проект, наречен „ Analog Docs “, където използваме изключително аналогови камери със среден формат.

Следните точки са валидни за всички системи с аналогови камери.

001 Аналоговите документи

1. Погледът

Добре, нека си признаем. Снимачите на филми ще ви кажат колко много харесват този специален вид на филма. Това е подобно на любителите на музиката, които ви казват, че винилът звучи по-органично от CD. Много дигитални стрелци се опитват да имитират този вид на своите цифрови файлове – но едва ли можете да стигнете до там. Филмът има невероятна цветова палитра и огромен динамичен диапазон от детайли както в светлите, така и в сенките. Така че защо да имитирате, когато можете просто да снимате аналогово?

005 Аналоговите документи

Прочетете също: Ръководство

2. Филмът ще ви направи по-добър фотограф, обещайте!

Когато снимате филм, вие сте длъжни да знаете точно какво правите. Трябва да фиксирате експозицията, как да кадрирате снимката и как да насочите модела, така че той или тя да не е със затворени очи в момента, в който пуснете затвора. Всяка снимка струва пари и повярвайте ни, искате да сте сигурни, че знаете вашия фотоапарат предварително. Освен това повечето фотоапарати имат само обективи с ръчно фокусиране и се нуждаете от външен светломер, за да получите правилната експозиция. Това звучи малко плашещо за някой, който има опит само в цифровата фотография. Това е стръмна крива на обучение, но абсолютно си заслужава.

006 Аналоговите документи

3. Филмът спестява време

Когато снимаме цифрово, се връщаме от работа със стотици снимки, които трябва да бъдат сортирани и обработени (ние винаги снимаме RAW). С филма се връщаме с 40 снимки и повечето от тях са страхотни. Ние възложихме процеса на проявяване и сканиране на нашите филми и ги изпращаме от нашата фотолаборатория. След като научите как да боравите с различните филми като Fuji или Kodak, които вече са във фотоапарата, ще спестите много време с постпродукцията. Честно казано, почти не е необходима последваща обработка и можете да отделите повече време и за правене на нещата, които обичате.

008 Аналоговите документи

4. Филмовото оборудване е евтино (но това може да се промени в бъдеще)

Преди 20 години професионалната средноформатна камера беше скъпа колкото кола. Днес можете да изберете Mamiya, Hasselblad или Fuji на прилична цена и имате страхотна камера, каквато използваха/използват професионалистите. За камерите Contax това е друга история. Цената скача до небето на пазара втора употреба, тъй като това е най-популярният фотоапарат за сватбени фотографи в днешно време. Въпреки това можете също да придобиете стара 35 мм камера за няколко долара и да получите цялото аналогово изживяване с нея.

009 Аналоговите документи

5. BOKEH Madness

BOKEH (на японски за „размазване“) е начинът, по който „обективът изобразява светлинни точки извън фокуса“. И това изглежда е търсенето на Светия Граал за всеки портретен фотограф. В мрежата има много статии и дискусии за това кой обектив е най-добрият. Колкото по-голям е блендата, например 1.2, 1.4, толкова по-тясна е дълбочината на полето. Това ви кара да се фокусирате само върху очите, където миглите вече не са на фокус. Качеството на BOKEH при средноформатен фотоапарат изглежда различно от това при 35-милиметрова камера. Затова обичаме нашите средноформатни фотоапарати, за да получим този специален разфокусиран вид.

010 Аналоговите документи

6. Забравете да търсите в сайтовете за слухове

Едно предимство на тези стари фотоапарати е, че след като сте ги купили, не е нужно да задоволявате нуждите си от най-новото оборудване за тях: Толкова е просто: няма да се пускат нови неща. Повечето фотоапарати, които използваме, са на 30+ години и всичко необходимо се предлага на пазара втора употреба. Освен това в мрежата има много отзиви за оборудването, което улеснява вземането на решение коя система да вземете. Освен това тези камери са направени като танкове и са с превъзходно качество в сравнение с най-новите DSLR.

016 Аналоговите документи

Предимства:

  • погледът
  • ще станете по-добър фотограф
  • филмът ви спестява време
  • все още е евтино (когато знаеш какво правиш)
  • прекрасно БОКЕ

Недостатъци:

  • стари камерни системи, понякога без обслужване за тях
  • трябва да изчислите за всяка снимка
  • отнема повече усилия, за да получите вашите снимки

017 Аналоговите документи

За нас като професионални фотографи предимствата все още са поразителни. Ние предоставяме най-доброто качество, което можете да получите от една камера на нашите клиенти, което е най-важното. Както казахме в началото, ние също снимаме цифрово, когато е необходимо. Когато снимате за вестници и списания, времевият натиск за доставяне на снимките не винаги позволява аналоговата опция. Въпреки това, най-добрите фотографи на списания като Мартин Шьолер или Дан Уинтърс все още снимат филми.

Разбира се, има опция за цифрови средноформатни камери, които набират широка популярност на сцената. Цените падат, но все още са около 30 000$. В сравнение с цифровата, закупуването на аналогова средноформатна система е безпроблемно.

019 Аналоговите документи

Така че последният въпрос, който трябва да си зададете, е: За какво използвам камерата си?

Ако сте спортен или вестникарски фотограф, тогава заснемането на филм може да не е най-добрият избор. Но за всички вас, които искате да снимате страхотни портрети, пейзажи или архитектура и желаете да научите повече за занаята на фотографията, определено трябва да дадете шанс на филма.

Прочетете също: Филм срещу цифров