Защо смятам, че филмовата фотография е ужасна

Когато за първи път се сдобих с цифров фотоапарат, беше като да открия цял нов свят. През 2003 г. си купих Canon G5, 5MP насочи и снимай, който вършеше прилична работа.

Преди това разчитах на филм. Човек трябваше да го сканира в компютър и след това да го промени цифрово. Това беше добре, но когато се сдобих с този Canon, бях във възторг. Има незабавна реакция. Това, което виждате, е точно това, което получавате. Можете да мислите бързо на крака и да правите бързи корекции на вашето осветление.

Това, което можете да научите за една година с цифрово, вероятно ще бъде пет до десет пъти повече, отколкото с филм. Филмовата обратна връзка е болезнено мудна.

Lea-Julian-is-Rebel-in-Haute-Couture-by-Benjamin-Kanarek-02
Използвах слайд филм, който заснех за Harper’s Bazaar и L’Officiel. Намира се в географската точка, следователно географската му ширина е 0. Имате около половин спирка за свобода на действие от двете страни; освен това изображението е твърде тъмно за използване. Ако снимате негативен филм, можете да компенсирате разликите в експозицията в тъмната стая, като добавите или извадите две спирки. Тъй като изобразяването е толкова прекрасно и бях уверен в експозициите си, снимах със слайд филм.

Винаги се уверявам, че куриерската услуга е на място и е готова за първия кадър за деня, когато снимам филм. Редовно той се качваше на скутера си и отиваше до лабораторията за тест на клипове. За да проверят филма, те вземаха проба от три или четири кадъра.

Ако имах компетентен лаборант, той щеше да ми се обади и да ми каже: „Канарек, ти си под една трета“. След това бих взел полароиди за допълнителен анализ. Изобщо не е като слайд филм, но е полезен за определяне дали сте над или под земята. Тези, които са научили занаята си на филм, могат да “почувстват” експозицията, когато мигат с очи. Тяхната кожа реагира на светлината.

Не разбирам защо младите фотографи се връщат към филма. Те са в крак с всички най-нови джаджи. Те винаги са го знаели поради раждането си. Те не са наясно с факта, че преди това трябваше да разчитам на остаряла технология.

Прочетете също: Най-доброто ръководство за филмова фотография

ELLE-Spain-Cover-by-Benjamin-Kanarek

Имам предвид, че в постпродукцията мога да постигна същия ефект като филм. Добре е да използвате филм, ако смятате, че това ви дава предимство. Филмът и производственият процес като цяло са твърде скъпи в днешно време, но ако клиентът може да си го позволи, това е страхотно. Този подход обаче е обречен на провал. Много мразя филми. Той е муден и неудобен.

Оставам с впечатлението, че някои хора намират плоския вид на цифровите медии за отблъскващ, но вече не е така. Що се отнася до фотоапарата ми, той е Nikon 36MP и създава удивително точни изображения. Цифровата снимка се отваря във Photoshop, където потребителят може да коригира различни настройки като криви, контраст, яркост и зърнистост. Колегите ми от художествения отдел винаги питат: „Още ли снимаш филм?“ но в наши дни снимам само цифрово.

Можете да надхвърлите с цифрово, защото няма нужда да подбирате. Това е проблем и аз съм съгласен с вас. Бихте ли ми казали какво да направя, за да преодолея това? Когато правя снимки, използвам изключително 4 GB карти с памет, така че не е нужно да се притеснявам за редактиране. Честно казано, редактирането е кралска болка в тила. Това ще изисква редактиране на над 3000 снимки, което не е нещо, което искате да правите. Сто снимки или три ролки филм могат да се съхраняват на 4GB карта. Това е отличен метод за изостряне на вашата дискриминация.

Вместо да се връщам към аналогови методи, планирам да се възползвам от многото предимства на цифровата фотография. И така, тези камери Lytro Illum? Процесът на редактиране позволява изместване на акцента. Когато правите снимка, фонът ще се размаже, но това ще го оправи. Това би бил най-готиният фотоапарат, ако идваше с 300 mm f/2.8 обектив.

През 80-те години на миналия век започнах да снимам модната индустрия, използвайки голямо разнообразие от аналогово оборудване. Направих прехода към цифровите технологии бавно и с негодувание. Това е просто друго средство за себеизразяване, аналогично на разликата между маслена и акрилна боя. Човек може да бъде артист във всяка област. Докато не имплантират холографски проектор в моя префронтален кортекс, се задоволявам с дигитален.

Прочетете също: Филмовата фотография никога не може да бъде заменена