Най-доброто ръководство за филмова фотография

Използването на филмови камери за правене на снимки е реликва от миналото. През последното десетилетие популярността му непрекъснато нараства. Филмовата фотография е незаменима, тъй като е оригиналната и все още единствената истинска физическа форма на фотографията.

Не е нужно да търсите повече, ако искате да запишете моменти на филм. В тази статия ще разгледаме оборудването, процедурите и методите, които помагат това да се случи.

Какво е филмова фотография?

Филмовите камери бяха пионерите. Всички сме използвали пластмасови ленти, покрити с емулсия, за да правим изображения преди появата на цифровата фотография. От този момент нататък използвахме метални и стъклени листове, за да пренасят светлината и съответно да показват текста.

Всяка лента е покрита с разтвор на сребърен халид и е запечатана с желатин. Оставихме отпечатък в сребро с изображенията, които направихме.

Това имаше отрицателен резултат, тъй като химикали и измивания премахнаха защитното покритие на пластмасата. Резултатът е обърната картина.

При проявяване на негатива тъмните области на сцената ще станат прозрачни.

По-високите ISO разкриват повече зърнистост или „шум“ поради използваните по-големи сребърни частици.

Колкото по-големи са парчетата, толкова повече светлина могат да уловят; това обаче също означаваше, че те са видими.

С филмовата фотография вие получавате осезаем компонент и възможност да експериментирате. Поради ограниченията, наложени от краен брой кадри, актът на създаване на изображение съзнателно става важен. Отнема много време поради необходимостта от проявяване на филма и след това сканиране.

Понастоящем използването на филмови камери преживява голям ренесанс. Има множество основания за използването на филмови камери. В сферата на социалните медии съществуват множество общности, колективи и групи. Редица хора работят, за да върнат филмовата фотография на преден план, както се вижда от използването на хаштагове като #filmisnotdead.

Защо трябва да опитате филмова фотография

1. Предимства на филмовата фотография пред цифровата фотография

Вероятно е излишно да обяснявам разликата между аналогови и цифрови системи.

Случва се постоянно във филми и музика. След появата на киното настъпва дигиталната революция. Механиката на цифровия фотоапарат е идентична с тази на огледално-рефлексния фотоапарат с един обектив.

Основното предимство на филмовата фотография е, че ви позволява да се образовате. Традиционните филмови камери изискват пълен контрол от потребителя. Което означава, че ще трябва ръчно да коригирате всяка опция.

Има много недостатъци, но те стават ясни при сравнение със съвременните DSLR.

Ако приемем, че имате висококачествена камера и скенер, качеството на вашите негативи може дори да надхвърли това на вашия DSLR.

Страхотното нещо на аналоговата фотография е голямото разнообразие от налични отлични фотоапарати. Кадрите, заснети от тези камери, могат да се използват само в определено време и място. Има и отлични обективи, които могат да бъдат прикрепени към DSLR с помощта на адаптери.

Mamiya, фотоапарат, произведен в Япония, е значително различен от Zenit, произведен в Русия. Разнообразни като допир, тон и резултати.

Цифровите фотоапарати нямат никаква естетика, така че вашите снимки няма да отразяват нито една епоха или общество. Те също така не издържат толкова добре във времето, колкото филмовите камери. За останалите седем обосновки за отказ от цифрово за аналогово вижте нашата статия.

Прочетете също: Филмовата фотография никога не може да бъде заменена

2. Причините, поради които все още използвам филмови камери (и вие също трябва)

Тези, които за първи път взеха фотоапарати, го направиха поради предимствата, които филмовата фотография предлага. Изследователи и историци някога са разчитали на камери, за да записват миналото.

С времето фотоапаратите си проправиха път в ръцете на студийни фотографи, документалисти и художници. Цифровата фотография нямаше да съществува днес, ако филмовата фотография не беше първата.

Точно както трудностите на Томас Нол с избягването и изгарянето в тъмната стая вдъхновиха създаването на Adobe Photoshop, така и тези проблеми вдъхновиха създателите на тази програма.

Има многобройни опции за филмова фотография. Можете да получите редица различни впечатления от света, като използвате различни филми. Не само можете да постигнете подобни резултати, без да прибягвате до предварително зададените настройки на Lightroom, но и не трябва

Това е полярната противоположност на публикуването им навсякъде в Instagram.

3. Заснемане на филмови улични снимки

За да заснемат уличните си снимки, много фотографи се обърнаха към цифровите технологии. Някои хора все още настояват да използват филм за всичките си нужди от улична фотография.

Няколко фактора допринасят за този резултат. Киното предоставя интерактивна среда по повече от един начин. За капак на всичко, той улавя акцентите по много прощаващ начин.

Все още има отлични фотоапарати, които могат да се използват само с филм. Като например средноформатната филмова камера Mamiya C330 TLR. Средноформатните камери са идеални за улавяне на спонтанни моменти.

Няма мотивация, има няколко предимства при използването на филм, когато правите снимки на улицата.

Прочетете също: Защо смятам, че филмовата фотография е ужасна