Ръководство

Филмовата фотография набира все по-голяма популярност.

В началото на цифровата революция филмът беше царството на онези, които не искаха да преминат към новия начин на работа (и тези хора обикновено бяха тормозени във форуми и табла за съобщения).

Но в наши дни филмовата фотография има много по-различна репутация. Докато някои фотографи гледат на филма като на резерват за хипстъри, които се опитват да изглеждат готини, за мнозина филмът е по-  органичен  метод за фотография. Позволява ви да забавите темпото, да се съсредоточите върху заснемането и да изчакате, преди да видите резултатите.

В тази статия ще ви разкажа за процеса, оборудването и причините да започнете да снимате филм.

Какво е филмова фотография? 

Филмовата фотография е процес на използване на химикали за създаване на снимка. Филмът на рула съществува от 1885 г. Филмът на руло е изобретен от Питър Хюстън, който след това го лицензира на Джордж Ийстман (от компанията Kodak). Kodak все още доминира във филмовата фотография и до днес. 

Без да става твърде сложно, филмовата фотография работи чрез излагане на кристали от сребърен халид на светлина. Колкото повече светлина влиза в контакт с кристалите, толкова по-тъмни стават кристалите. След това филмът може да бъде обработен, за да се създаде негатив (обратното на крайното изображение) и това може да бъде изложено върху светлочувствителна хартия, за да се създаде окончателен отпечатък.

Предлага се и диапозитив, който работи малко по-различно – но нека не усложняваме прекалено много нещата!

Филм срещу цифров: Защо трябва да помислите за заснемане на филм?

Както обясних по-горе, процесът на създаване на снимка върху филм е наука. Включва химикали, тъмнина и всякакви други готини неща. Всеки, който някога е обработвал свои собствени филмови изображения, ще говори за чувството, което е имал, когато за първи път е видял отпечатък да оживява в проявителя. Това е вълшебно изживяване, което отнема много време и усилия. Но това време и усилия правят филмовата фотография толкова възнаграждаваща.

Нека да разгледаме по-подробно многото причини, поради които трябва да снимате  филм върху цифрово :

1. Филмът ви пречи да бъдете небрежен

Филмовата фотография е много по-преднамерена от цифровата фотография. Всеки път, когато натиснете спусъка, има прикачена цена. Така бързо се научавате да заковавате техническите елементи и композицията. Заснемането на ролка филм с 36 експозиции ще ви струва приблизително $1 на изображение. Така че, ако излезете и заснемете 200-300 изображения, както много от нас правят при цифрово заснемане, изведнъж ще видите колко евтина е цифровата фотография.

Освен това, когато можете да снимате серии от 100 изображения, всъщност не е нужно да чакате идеалния момент за разгръщане. Просто стреляш, докато не го получиш. Не е нужно да се притеснявате за експозицията, защото можете да проверите LCD дисплея, да го коригирате според нуждите и да го коригирате при редактиране.

Филмовата фотография, от друга страна, не означава заснемане на стотици изображения. Става въпрос за заснемане на ролка от 36 снимки (евентуално 2 ролки  , ако  имате страхотна фотосесия). Става дума за това всяка експозиция да се брои и всичко да бъде наред във фотоапарата.

С други думи: С цифровото е лесно да станеш мързелив фотограф, защото рядко има последствия. С филма винаги ще сте нащрек.

2. Филмът ви спестява часове в последваща обработка

Филмът обикновено изглежда страхотно направо от камерата, докато цифровите снимки може да изискват часове  последваща обработка .

Всъщност повечето популярни стилове за редактиране са базирани на филми. Така че, ако искате изгледа и усещането на излъскана снимка  , без да  губите много време за редактиране, просто заснемете филм!

Цифровите снимки, редактирани така, че да изглеждат като филм, са фотографският еквивалент на ламиниран дъбов паркет. Да, по-евтино е. Да, по-практично е. Но просто не е същото като истинското!

Не искам да кажа, че  отпечатването  на филмови снимки не е абсолютно изкуство. Ако погледнете някои от бележките на главния печатар на Magnum, Пабло Инирио, ще видите как процесът на създаване на отпечатък от негатив е нещо, което изисква истинско майсторство на занаята. Определено няма  автоматични  бутони в тъмната стая.

Но като цяло изгледът на „филма“ е доста зашеметяващ – и изисква малко или никакво действително редактиране.

3. Филмът ви прави по-добри в решаването на проблеми

При филмовата фотография вашето  ISO е фиксирано.

Така че сте принудени да мислите внимателно, когато правите фотография. Ако светлината намалява и снимате филм с ISO 100, ще трябва да разберете как да вкарате повече светлина във фотоапарата или няма да получите снимката. Трябва ли да забавите  затвора ? С каква скорост все още можете да държите с ръка? Сигурен ли си? Трябва ли да отворите  блендата  и да пожертвате  дълбочината на полето ? Как все още можете да направите страхотен кадър при трудни условия?

Филмовата фотография повдига много въпроси и вие получавате отговорите едва когато видите проявените изображения.

4. Филмът е (потенциално) рентабилен

Ето какво е:

Както споменах по-горе, заснемането на филмова фотография струва около $1 на снимка. И това изглежда много.

Но ако погледнете цената на филмова камера от висок клас в сравнение с нещо като  Canon EOS R5  (която е около $5000 с обектив), бързо ще разберете, че филмовата фотография може да бъде много бюджетна, в зависимост от това колко често стреляш.

Дори ако похарчите $1000 за филмова камера и обектив от висок клас, това ви оставя с $4000 бюджет за филм. Освен това филмовите камери от висок клас ще запазят стойността си. Всъщност цената на много филмови фотоапарати  нараства  . Така че, ако закупите филмова камера и я продадете 5 години по-късно, може да спечелите приятна малка печалба в процеса. Това определено не е вярно за най-новите и най-добрите цифрови фотоапарати.

Прочетете също: Аналогова фотография

5. Филмовата фотография е  приятна

Запитайте се: Какво ви харесва най-много във фотографията? Дали прави снимки или се рови в софтуера за редактиране, за да намери най-доброто изображение от 100 почти идентични файла? Удоволствието ви е да видите крайното изображение или да прекарате часове в редактиране, за да изглежда перфектно?

Лично аз не съм фен на редактирането, особено когато го сравнявам с удоволствието от правенето на снимки. За вас може да е различно, но снимането на филм изостря моите умения. Това ми помага да имам повече пазители и означава, че прекарвам по-малко време зад компютъра. 

Най-лесната аналогия, която мога да направя тук, е с музиката. Обичам телефона си с хиляди песни на него. Възможността да нося в джоба си всеки запис, който някога съм искал, е невероятна и така слушам 90% или повече от моята музика. Но когато  наистина  искам да слушам музика, правя кафе, пускам си хай-фай системата и пускам плоча. Не е толкова удобно и трябва да станете, за да обърнете албума по средата, но звучи по-добре. И тъй като съм инвестирал повече, се съсредоточавам повече и  винаги  се радвам повече.

Прочетете също: Филм срещу цифров